Je hebt het hopelijk nog niet eerder meegemaakt: je computer werkt niet of de harde schijf vertoont kuren. Je komt niet meer bij de data en je bent belangrijke documenten kwijtgeraakt. Met een veilige back-up zorg jij ervoor dat je nooit meer documenten verliest en dat alleen de juiste personen bij deze back-up kunnen.
Het maken van een back-up is enorm belangrijk. Als organisatie wil je natuurlijk voorkomen dat je gegevens verloren gaan door bijvoorbeeld een ransomware-aanval. Om dit te voorkomen, is het maken van een data back-up essentieel.
Een data back-up is een kopie van alle data die is opgeslagen op je computer of harde schijf. Met een back-up kun je gemakkelijk weer bij al je bestanden, wanneer deze om welke reden dan ook verloren zijn gegaan. Dit zorgt ervoor dat jij als bedrijf de minste downtime ervaart en ook niet met grote schade komt te zitten na bijvoorbeeld een ransomware-aanval.
Wil je meer weten over de noodzaak van een back-up? Luister dan onze podcast met voormalig hacker Rickey Gevers. Als voormalig hacker weet hij alle trucjes die hackers gebruiken om bij jou binnen te komen en belangrijker nog; hoe dit te voorkomen.
De back-up moet allereerst compleet veilig zijn. De data moet goed én compleet bewaard blijven. Daarbij is versiegeschiedenis essentieel, zodat je altijd oudere versies van documenten en data kunt herstellen.
Ook de retentietijd van een back-up is daarbij cruciaal. De retentietijd is gelijk aan hoe lang een document bijvoorbeeld in een prullenbak bewaard blijft voordat deze definitief verwijderd wordt. Is de retentietijd beperkt en heb je na deze periode je data nog nodig? Dan kan dit voor problemen zorgen.
Voor het maken van back-ups hanteren we bij Score Utica de 3-2-1 regel. Deze regel houdt in dat we drie kopieën maken van je data, die plaatsen we op twee verschillende opslagplaatsen, waarvan er één op afstand is.
Door het in veelvoud uitvoeren van de back-up, voorkomen we dat de back-up achteraf niet blijkt te werken waardoor je alsnog al je data kwijt zou zijn. Het maken van een online back-up is onderdeel van de Online Werkplek van Score Utica. Dit is het totaalpakket van veilig werken, waar je ook bent.
We hopen natuurlijk dat het nooit nodig gaat zijn, maar wanneer je gehackt bent of je krijgt te maken met een ransomware-aanval en je back-up moet ingezet worden, dan helpen we je hier natuurlijk bij.
We gaan direct terug naar de bron waar al jouw data opgeborgen stond. Eenmaal gevonden gaan we aan de slag met de back-up en zorgen we ervoor dat jouw documenten weer veilig teruggeplaatst worden naar de juiste locatie. Het kan zijn dat deze data wat verouderd is, maar we doen ons best om ervoor te zorgen dat jij zo snel mogelijk weer veilig aan de slag kunt met je data.
De back-up is onderdeel van de Online Werkplek. Vanuit hier wordt gewerkt met Microsoft. Microsoft biedt back-up-opties voor SharePoint-data en Exchange Online. SharePoint data heeft een retentietijd van 93 dagen en Exchange Online heeft een retentietijd van 30 dagen. Aangezien je je gegevensverlies tot een minimum wil beperken, is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of de genoemde retentietijden voldoende zijn of dat er meer nodig is.
Microsoft biedt in de basis geen back-up voor Microsoft 365 en/of langere retentietijden. Echter biedt Score Utica hier wel oplossingen voor.
Na een complete back-up worden alleen back-ups gemaakt van gewijzigde bestanden.
Met Acronis kunnen er oneindig back-ups gemaakt worden van mailboxen, Microsoft 365-groepen en SharePoint-sites.
Met versiebeheer haal je eenvoudig eerdere versies van bestanden terug.
In de gecertificeerde datacenters van Acronis in Frankfurt is alle data voorzien van encryptie, zelfs wanneer deze onderweg is naar de opslaglocatie.
Eenvoudig back-ups maken die binnen enkele seconden gereed zijn en eenvoudig via de beheeromgeving te beheren. Ook is het mogelijk om naar een eigen Azure tenant te back-uppen zodat alles direct binnen eigen omgeving in beheer blijft.
Wat het beste is voor jouw bedrijf hangt af van verschillende factoren. Onze experts adviseren je graag.
Een back-up komt van pas als er onverhoopt iets fout gaat. Dit kan gebeuren als iemand per ongeluk iets wist, de computer crasht, bestanden corrupt raken of als je computer besmet raakt met een virus. Met een back-up kun je volledige bestanden herstellen naar originele of eerdere versies. Ook zijn bedrijven verplicht om archieven bij te houden met bedrijfsdata. De Belastingdienst zou vergunningsdata van 5 jaar geleden kunnen opvragen en het bedrijf is dan verplicht om deze te leveren. Om deze belangrijke data niet kwijt te raken is een back-up dus belangrijk.
Het voordeel van een back-up in de cloud is dat belangrijke bestanden op een externe locatie veilig zijn opgeslagen. Als er op één locatie dan een brand of een ander ongeval is geweest, dan staat de data veilig ver weg van deze ramp.