Oualid El Massoudi: “Zorgen om veiligheid zijn juist bij een online werkplek niet nodig”

Is mijn data veilig? Dat is één van de belangrijkste vragen die bedrijven zichzelf moeten stellen. Te vaak moet Oualid El Massoudi, technisch cloud consultant bij Score Utica, vaststellen dat bedrijven hun veiligheid niet op orde hebben. “Vaak heerst er een vals gevoel van veiligheid. Bedrijven wantrouwen een online werkplek en denken dat ze veilig werken omdat ze alles binnenshuis, on premise, hebben. Dat klopt niet. Je bent juist veel beter beschermd met een werkplek in de cloud.”

Veiligheid en de cloud

“We gaan steeds mobieler werken. Vroeger was onderweg de mail checken belangrijk, nu willen we op locatie bij onze documenten en programma’s kunnen”, vertelt Oualid. “Dat levert vragen op: hoe zorg je bijvoorbeeld voor een goede beveiliging als je met verschillende wifi-netwerken en devices werkt? En hoe voorkom je dat medewerkers bedrijfsgegevens privé opslaan? Het antwoord is eigenlijk altijd de werkplek in de cloud. Daarmee heb je een eigen, afgeschermde online bedrijfsomgeving waarin al je gegevens en bedrijfsspecifieke programma’s overal veilig toegankelijk zijn. Het mooie is dat een online werkplek een hoop werk en zorgen bespaart. Je hebt geen omkijken meer naar virusscanners, firewalls of spamfilters; de veiligheid wordt continu gemonitord. Daardoor ben je met een werkplek in de cloud beter beschermd dan wanneer je alles zelf in huis hebt. Sommige bedrijven stellen het overstappen naar de cloud uit vanwege zorgen om veiligheid. Terwijl die zorgen dus juist bij een online werkplek niet nodig zijn.”

30 procent gebruikt identiek wachtwoord

Oualid werkte eerder in IT-beheer, nu zorgt hij bij Score Utica voor een online werkplek op maat. Daardoor kent hij de vragen en wensen van bedrijven als geen ander. “Ik kom vaak misverstanden tegen. Vaak wordt bijvoorbeeld gedacht dat multifactor-authenticatie, met een token en een wachtwoord, heel veilig is”, vertelt de technisch cloud consultant. “Maar de meeste medewerkers gebruiken veel te makkelijke wachtwoorden. Zo zag ik bij een bedrijf dat 30 procent exact hetzelfde wachtwoord gebruikte. Dat maakt die vorm van beveiliging minder betrouwbaar. Met onze werkplek in de cloud zorgen we bij Score Utica dat de beveiliging wel stevig is, bijvoorbeeld door de inzet van biometrics. Dan gebruik je biologische kenmerken van de gebruiker voor authenticatie, zoals een vingerafdruk, irisscan of gezichtsscan. Daarbij maken we gebruik van een lokale BitLocker, een schijfencryptie-programma dat je gegevens beschermt door ze te versleutelen. Beter beveiligd kan eigenlijk niet.”

Vragen over veiligheid en de cloud?

Heeft u vragen over de veiligheid van uw data als u gaat overstappen naar de cloud? Of wilt u weten hoe uw online werkplek eruit kan zien? Neem dan contact op met Score Utica: bel naar 088 7800 800 of mail naar info@score-utica.nl voor een vrijblijvende afspraak.